Over Steven

Wielercarrière 1982-1995

Steven Rooks begint op 18-jarige leeftijd met fietsen, waarna hij in 1982 zijn eerste profcontract tekent bij de befaamde TI-Raleighwielerploeg. In datzelfde jaar volgt echter ontslag bij de formatie van Peter Post en trekt Rooks richting Frankrijk, waar hij voor het SEM-France Loire gaat rijden van ploegleider Jean de Gribaldy, alias ‘De Graaf’. Het zou de definitieve doorbraak betekenen van de dan 22-jarige Rooks, die in 1983 vriend en vijand verrast met een overwinning in de voorjaarsklassieker Luik-Bastenaken-Luik. Met deze zege vestigt Rooks in één klap zijn naam binnen de internationale wielerwereld.

PDM-Concorde

In 1984 gaat Rooks terug naar Nederland om voor Panasonic te rijden, om twee jaar later te verkassen naar PDM-Concorde. In dienst van deze formatie schrijft hij onder meer de Amstel Gold Race (1986), de Grote Prijs van Wallonië (1986) en het Kampioenschap van Zürich (1988) op zijn naam. Rooks zal echter vooral herinnerd worden om zijn prestaties in de Tour de France tijdens zijn PDM-periode. Zo staat hij in 1988 op het podium in Parijs, door in het eindklassement als tweede te eindigen achter winnaar Pedro Delgado. Er is sindsdien geen enkele Nederlander meer in geslaagd om die prestatie te evenaren. Ook wint Rooks in dat jaar de bolletjestrui en pakt hij zowel in 1988 als in 1989 een etappezege. In deze beide edities schrijft hij bovendien het combinatieklassement op zijn naam.

De laatste jaren

Na een kortstondige terugkeer bij Panasonic, verhuist Rooks in 1991 naar Buckler. In dat jaar wint hij het Nederlands Kampioenschap op de weg. Later dat jaar behaalt hij een zilveren plak bij het wereldkampioenschap wielrennen in Stuttgart, waar enkel de Italiaan Gianni Brugno te sterk blijkt. In 1994 maakt Rooks de overstap naar de TVM-ploeg, waar hij opnieuw de nationale wegtitel binnensleept. Een jaar later zet hij als een van Nederlands beste wielrenners ooit een punt achter zijn imposante carrière.

Na het fietsen

Na zijn actieve loopbaan als renner blijft Rooks verbonden met de wielersport. Zo werkt hij jaren tijdens diverse wielerwedstrijden als co-commentator en analist voor de NOS. In 1999 keert hij terug bij TVM, waar hij de rol van ploegleider gaat vervullen. Na de opheffing van deze ploeg houdt Rooks zich bezig met het organiseren van wielerclinics in binnen- en buitenland. Ook organiseert hij samen met Jansen Event-Sportmanagement de Steven Rooks Challenge, een cyclotoeristisch toertocht in Zuid Limburg en steunt hij als ambassadeur Giro di Kika. Daarnaast is hij als commercieel manager verbonden aan twee wielerteams: Destil Piels en Parkhotelvalkenburg.

Cima Coppi Business Cycling

Begin 2016 raakt Steven betrokken bij de oprichting van Cima Coppi, een businessclub voor wielrenners. Inmiddels organiseert dit fietsende netwerk iedere maand meerdere business rides door heel Nederland.